Korunk egyik népbetegsége, a gyomorégés a nyugati országok lakosságának egynegyedét, illetve a magyarok ötvenöt százalékát érinti. A kevésbé stresszes életmódot élő ázsiaiak körében csak tizenegy százalék ez az arány, ugyanis a stressz is a betegség egyik oka lehet. A feszített munkatempó, a túl kevés pihenés, illetve az otthoni problémák miatt felgyülemlő feszültség és az alvászavarok következményeképp a szervezet sav-lúg egyensúlya felborul, túl nagy lesz a savak aránya a gyomornedvben. A nyugtatók és altatók helyett a stressz legyőzésére gyomorégés esetén ajánlható a rendszeres mozgás, a relaxáció, a meditáció, a jóga, illetve a különböző nyugtató hatású gyógyteák, például a macskagyökér, a kamilla vagy a citromfű.

A túl szűk ruhák viselése is okozhat gyomorégést és refluxot, vagy súlyosbíthatja a már meglévő problémát. A XIX. században, az akkori női divat eredményeképp az úri hölgyek is gyakran szenvedtek a gyomorégéstől és a refluxtól. A derekat hangsúlyozó fűzők ugyanis felnyomják a gyomrot, megrövidítik a záróizmot, így a gyomor savas tartalma könnyen visszajut a nyelőcsőbe. Ez a savas gyomortartalom pedig égető, fájó érzést okoz a has felső részén, illetve mellkastájékon. Ha nem kezeljük a problémát, komolyabb betegségekkel, például gyomorfekéllyel is szembenézhetünk. A ma embere, a nők és a férfiak is előszeretettel viselnek túl szűk ruhákat, szoros övet, feszes farmert; ezek helyett inkább hordjon kényelmes ruházatot, ha nem szeretne nap mint nap a gyomorégés kellemetlenségeitől szenvedni.

A gyomorégés kiváltó okai között szerepel a túlsúly, a túl cukros, savanyú, zsíros vagy fűszeres ételek fogyasztása, az alkohol és a dohányzás is. A tünetek mérséklésére változtassunk életmódunkon és táplálkozási szokásainkon. Étkezzen rendszeresen, ne halassza túl későre, és ne hagyja ki az egyes étkezéseket; törekedjen arra, hogy megközelítően ugyanakkor reggelizzen, ebédeljen és vacsorázzon minden nap. Sőt, a legjobb, ha nem napi háromszor, hanem legalább ötször eszik, egyszerre csak kisebb adagokat. Kis falatokat harapjon, az ételt rágja meg rendesen. Így ugyanis megfelelő mennyiségű nyál képződik, amely lúgos kémhatású, tehát semlegesíteni tudja a sav egy részét. Az éjszakai gyomorégés megelőzésére könnyű vacsorát fogyasszon, például salátát. Tartózkodjon a savtermelést fokozó ételektől. Ne igyon túl sok cukros üdítőt, kávét, fekete teát, savanyú gyümölcsleveket; ne egyen sok süteményt, csokoládét, állati zsiradék helyett pedig növényit használjon a főzéshez. Sovány tejet és tejtermékeket fogyasszon, illetve a héjában főtt burgonya vagy a lágy tojás is ajánlott.

Terhesség alatt szintén gyakran jelentkezik gyomorégés vagy reflux. A várandósság utolsó szakaszában a probléma felerősödhet, hiszen ilyenkor a magzat egyre nagyobb teret szorít ki magának, ezért a megnövekedett méh felnyomja a gyomrot, és megrövidíti a záróizmot ugyanúgy, mint a túl szűk ruhák viselése esetén. A probléma azonban szülés után szerencsére magától megszűnik. A gyomor azonban minden olyan esetben megnövekedik (és megrövidül a záróizom), amikor a has mérete megnő, tehát például a hasi típusú elhízás is a gyomorégés kockázati tényezői közé tartozik. Ilyenkor a lassú, fokozatos fogyást elősegítő súlycsökkentő diétára van szükség. Természetesen elegendő mozgásra is szükség van, de a hasűri nyomást fokozó gyakorlatokat kerülni kell, ugyanis ezekkel csak súlyosbíthatjuk a problémát. Ilyen gyakorlatok például a felülés, a biciklizés vagy az evezés.


Szüntesse meg a gyomorégést pár nap alatt
(kattintson a linkre!)






Leave a Reply.