A megfelelő emésztés érdekében törekednünk kell arra, hogy megfelelően és rendszeresen táplálkozzunk; lehetőleg minden nap azonos időben. Ha rendszeresen gyomorégés kínozza, még inkább oda kell figyelnie erre. Sokan hozzák fel kifogásként, hogy állandóan dolgoznak, így nincs idejük ebédelni, vagy csak épp bekapnak valamit a számítógép mellett, illetve túlórázás után hazaesve, túl későn vacsoráznak. Azonban, ha el szeretnénk kerülni, hogy még komolyabb problémát okozzon számunkra a gyomorégés, célszerű betartanunk néhány alapvető szabályt.

Mint minden emésztőszervi problémánál, gyomorégés esetén is rengeteg múlik a táplálkozáson. A rendszertelen életmód, az egyes étkezések kihagyása vagy túl későre halasztása, a napi ritmus felborulása elősegíti a gyomorégés és a reflux kialakulását. Ha a munkahelyi büfében vagy ebédlőben étkezik, beszéljen meg kollégáival egy időpontot, amikor közösen vonulnak le az étterembe. Az együtt elfogyasztott ebéd ráadásul sokkal kellemesebb, és így elkerülheti azt is, hogy túl gyorsan lapátolja be az egyes fogásokat, ezzel megterhelve gyomrát. Használja ki a fél órás ebédszünetet, ne redukálja le tíz percre arra hivatkozva, hogy rohannia kell vissza a számítógép mellé! Ilyenkor még egy kis beszélgetés is belefér a kollégákkal. Ha otthonról visz magának ebédet, szintén próbáljon meg előre kitűzni egy időpontot, hogy mikor fogyasztja el az ételt.

Az általános szabályok gyomorégés esetén is érvényesek: a legjobb, ha nem egyszerre sokat eszik, hanem naponta többször, legalább ötször étkezik, és kisebb adagokat készít. Így nem terheli meg annyira a gyomrát. Az alapos rágás is fontos, hiszen csak így képződik megfelelő mennyiségű nyál, az pedig lúgos kémhatású, lenyelve semlegesíti a sav egy részét. Tehát ne nagy harapásokkal habzsoljon, hanem szép komótosan egyen. Az evés idejére tegye félre a munkát, és figyeljen az ízekre, élvezze az ételt! Mindig kényelmesen elhelyezkedve, ülve egyen, ne pedig a konyhapult fölé hajolva, futtában. Az éjszakai gyomorégés elkerülése végett vacsorára csak könnyű ételeket fogyasszon, illetve ne hagyja túl későre az utolsó étkezést. Készítsen egy finom salátát, de kerülje a túl savanyú vagy cukros önteteket, locsolja meg inkább a zöldségeket egy kis olívaolajjal.

Az sem mindegy, mit eszik. Csökkentse a savtermelést fokozó ételek fogyasztását; ne igyon sok kávét, fekete teát, kólát, más szénsavas üdítőt vagy túlcukrozott gyümölcsleveket. Hagyományos feketekávé helyett fogyasszon malátából vagy cikóriából készült pótkávét. Bár ezeknek kicsit más az íze, egy idő után könnyen megszokja, és ugyanúgy ihatja reggelire vagy ebéd után. Fekete tea helyett pedig fogyasszon zöld vagy különböző gyógynövényekből, például kamillából, borsmentából készült teát, de gyömbért is leforrázhat egy kis fahéjjal és szegfűszeggel. Kerülje a túlcukrozott ételeket, süteményeket és a csokoládét; ne egyen túl zsíros, finomított lisztből készült, túl savanyú vagy túl fűszeres fogásokat se. A legjobb, ha száműzi a készételeket az étrendjéből, és inkább magának főz. Nem kell amiatt aggódnia, hogy nem lesz ideje rá: egyszerűen készítsen nagyobb adagokat, majd fagyassza le, így minden nap mást ehet, nem lesz unalmas az ebéd. Az elősütött, előfőzött és hasonló kényelmi ételekben található tartósítószerek és egyéb adalékanyagok ugyanis savasító hatással bírnak. Az alkohol és a dohányzás szintén savasít. Ebéd vagy vacsora után egy pohár minőségi vörösbor még belefér; de a tömény italokat kerülje. Fogyasszon sovány tejet és más tejtermékeket, például reggelire kefirt vagy natúr joghurtot egy kis keksszel vagy müzlivel. A lágy tojás, a főtt vagy héjával sült krumpli, a dió, a mogyoró és a könnyen emészthető, pépes ételek is ajánlottak. A telített zsírsavakat mellőzze gyomorégés esetén: állati zsír helyett növényi olajjal főzzön.


Küzdje le a gyomorégést pár nap alatt
(kattintson a linkre!)






Leave a Reply.