A gyomorégés a magyar lakosság mintegy ötvenöt százalékát érinti. Fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik túlsúlyban, főként hasi típusú elhízásban szenvednek, terhességük utolsó szakaszában vannak, rendszeresen fogyasztanak túl fűszeres, cukros vagy savanyú ételeket, szénsavas üdítőket, kávét, fekete teát, keveset mozognak, és nem tudják kezelni a stresszt. A gyomorégés megszüntetésére a természetes gyógymódok és a patikában megvásárolható gyógyszerek közül is választhatunk. Utóbbiak a különböző savközömbösítő szerek. A vény nélkül is kapható termékek hatása egy egyszerű kémiai reakción alapul. A gyenge lúgként viselkedő savlekötők közömbösítik a gyomorsavat, így ennek mennyisége csökken.

A legnépszerűbb savcsökkentő a nátrium-hidrogénkarbonát, amellyel a gyomorégés miatti fájdalom percek alatt csillapítható. Ha savközömbösítőt alkalmazunk, tudnunk kell, hogy a folyamat során szén-dioxid keletkezik, amely feszítő érzést, széltolulást okoz. Ha magas a vérnyomásunk, vagy valamilyen vesebetegségben szenvedünk, a gyógyszer szedése előtt mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, ugyanis problémát okozhat, ha túl sok nátrium szívódik fel a szervezetünkben a savközömbösítőből. Nagy mennyiségű tej vagy tejtermék fogyasztásakor pedig a nagy mennyiségű kalcium és nátrium együttes bevitele miatt tej-alkáli-szindróma alakulhat ki. Ennek tünetei közé tartozik a hányás, fejfájás, székrekedés. A magnézium-oxid és a magnézium-hidroxid is savközömbösítő hatású, azonban hasmenést okozhat. A magnézium-karbonát és a magnézium-triszilikát lassabban hat, viszont tartósabb megoldást nyújt. Veseelégtelenség esetén a magnézium kiürülése lelassul, amely lassíthatja a szívműködést. Alumínium-hidroxid alkalmazásánál a sósavval reakcióba lépő vegyületből alumínium-klorid keletkezik, amely kocsonyaszerűen vonja be a gyomornyálkahártyát, így megvédi azt a gyomorsav károsító hatásától. A bélben viszont megköti a foszfátot, így foszfáthiány alakulhat ki, amely többek közt izomgyengeséget okozhat. A fenti gyógyszerek ezen kívül sok más szer hatását csökkenthetik, például a csontritkulás ellen, a szívelégtelenségre, valamint a vérnyomás-, illetve koleszterincsökkentésre szedett orvosságokét. Ezek miatt tehát gyógyszertárban kapható savközömbösítőket csak orvosi felügyelet mellett szedjünk.

Szerencsére a természetes gyógymódok közül is választhatunk.
Savsemlegesítő hatással rendelkezik több gyógynövény is, például a kamilla, a kakukkfű, az ibolyalevél, a cikória vagy a bojtorján- és a pitypanggyökér. A kínai konyhában gyakran alkalmazott gyömbér is hatásos ellenszer lehet. A fűszeres, forró gyömbértea elkészítéséhez forrázunk le egy kis darab, felszeletelt gyömbért, pár rúd fahéjat és néhány darab szegfűszeget. Az italt ízesítsük mézzel, és forrón fogyasszuk. Borsmentateával is kísérletezhetünk, ezt étkezés előtt fél órával ajánlott elfogyasztani. A kakukkfű is segít, mindössze vigyáznunk kell a megfelelő adagolásra, ugyanis ha túl sok gyógynövényt teszünk bele, a tea nagyon keserű lesz. Cikóriakávét is fogyaszthatunk, ezzel akár a reggelire vagy az ebéd után fogyasztott rendes kávét is kiválthatjuk, ugyanis annak csersavtartalma csak súlyosbíthatja a gyomorégés tüneteit. „Feketekávé” készítéséhez egy csésze forró vízbe tegyünk két-három teáskanálnyi pótkávét, és ízesítsük ízlésünk szerint. „Tejeskávéhoz” kevesebb cikóriakávét tegyünk a csészébe, és öntsük fel sovány tejjel.


A leghatásosabb összetevőkért és a megoldásért kattintson ide:
Gyomorégés felszámolása







Leave a Reply.